Spelregels

Over het stemmen

Door jouw stem uit te brengen bepaal jij mee waar de nieuwe frituur in Zemst-Laar komt. Ontdek hieronder meer details over de kracht van jouw stem.

Waarom stemmen?

Laat jouw stem horen en kies mee op welke locatie de nieuwe frituur in Zemst-Laar zal komen.

Kan ik op meerdere voorstellen stemmen?

Neen, je kan maar op één van de twee voorstellen je stem uitbrengen. Zolang de stemming open is, kan je je stem wel veranderen.

Kan ik mijn stem ongedaan maken?

Ja, je kan opnieuw inloggen en je stem ongedaan maken. Dit doe je door op “je hebt gestemd” te klikken bij het specifieke voorstel. De stemmen worden vastgezet na het aflopen van de stemming (tot en met 13 juni 2021).

Is het resultaat van de stemming bindend?

Ja, deze stemming is bindend. Dit wil zeggen dat het college van burgemeester en schepenen de uitkomst van de stemming zal aannemen.

Wat bij een gelijk aantal stemmen?

Bij een gelijk aantal stemmen behoudt het college van burgemeester en schepenen het recht een eindbeslissing te nemen.

Wie mag er stemmen?

Zowel inwoners als passanten van Zemst mogen online hun stem uitbrengen. Je moet dus niet in Zemst wonen om je stem uit te brengen.

De buurtbewoners van de 2 locaties krijgen een brief met stemformulier in de bus. Indien ze niet online kunnen stemmen, kunnen ze het stemformulier invullen en deponeren in de brievenbus van het gemeentehuis. Zij kunnen dus ook offline hun stem uitbrengen.

Elk gezin of huishouden mag één stem uitbrengen, dit controleren we op basis van je naam en adres die je moet ingeven bij de registratie. We controleren ook de on- en offline stemmen zodat er maar één on- of offline stem per adres geteld wordt. Indien er meerdere ingediend worden, telt de offline stem.

Om ons in staat te stellen te controleren of er maar één stem per adres gegeven werd, moet via het stemformulier en via het registreren voor het online platform je e-mailadres (online), naam en adres ingevuld worden om te kunnen stemmen. Een stemformulier waarop naam en / of adres niet ingevuld zijn, telt dus niet mee.

Wanneer kan er gestemd worden?

Online stemmen kan vanaf 1 juni om 12 uur tot en met 13 juni 2021.

De stemformulieren kunnen gedeponeerd worden in de brievenbus van het gemeentehuis in Zemst tot en met zondag 13 juni 2021. Op maandag 14 juni 2021 wordt de brievenbus ’s morgens vroeg geledigd.

Is elke stem evenveel waard?

Eén online en één offline stem zijn evenveel waard: deze worden bij elkaar opgeteld om tot een finale score te komen. Per adres kan men één keer een stem uitbrengen: één keer online of één keer offline.

Moet ik verplicht een profiel aanmaken?

Je hebt geen profiel nodig om de website te raadplegen. Om je stem online uit te brengen dien je wel een profiel aan te maken op basis van een uniek e-mailadres. Om je stem offline uit te brengen dien je geen profiel aan te maken, maar dien je wel je gegevens in te vullen op het stemformulier.

Hoe werkt het platform?

Iedereen kan een bijdrage leveren op het platform, na registratie. Hoe we met jouw data omgaan, lees je in het privacystatement.

Je registreert je aan de hand van een uniek e-mailadres en enkele profielgegevens. Na registratie ontvang je een e-mail om je profiel te bevestigen. In deze e-mail klik je op de bevestigingslink.

Vanaf dan kun je je stem uitbrengen.