Op en rond het terrein rond De Schranshoeve is er dezer dagen (en de komende weken) heel wat bedrijvigheid. We leggen er immers een nieuw avontuurlijk speelbos aan.

Een speelbos voor kinderen en jongeren, dat vraagt om een leuke naam. Heb je een suggestie? Laat het ons weten! Tot en met maandag 9 oktober kun je hier je suggesties kwijt. Welke naam het speelbos uiteindelijk krijgt, beslist het college van burgemeester en schepenen in overleg met de betrokken gemeentelijke teams.

Benieuwd naar de naam van het speelbos? Kom dan zeker eens af op zondag 29 oktober. Dan wordt de naam onthuld tijdens een feestelijk openingsmoment met allerlei randactiviteiten.

Wat komt er in het speelbos?

Om ideeën te sprokkelen voor de inrichting van het speelbos en van wat de Zemstse kinderen effectief verwachten, organiseerden we een participatieworkshop voor de Kinderraad. Zij ontwierpen hun ultieme speelbos in de vorm van enkele maquettes.

           

 In het speelbos komt o.a. een glijbaan, een schommel, een groot speelbord, een pad met speeltoestellen, een evenwichtsparcours, een klimtoestel, hangmatten, een speelhuisje … Een deel wordt vooral ingericht voor kleuters, een ander deel voor 6- tot 12-jarigen.

Mooie en veilige speelplekken als ORIZ-speerpunt

In het plan Open Ruimte in Zemst, kortweg ORIZ, verzamelde de gemeente haar concrete ideeën over hoe ze haar open ruimte de komende jaren wil opwaarderen en uitbreiden. Eén van de acht speerpunten hierin is Mooie en veilige speelplekken. Bedoeling is groene speelplekken in te planten langs aantrekkelijke en veilige jeugd-, sport- en schoolfietsroutes. Daarnaast creëren we ook stilteplekken waar jong en oud kunnen uitblazen.

Speelnatuur geeft kinderen en jongeren bijzondere ervaringen de ze meedragen in hun verdere leven. Het is bewezen dat kinderen die een intense natuurervaring meegemaakt hebben, in hun verdere leven meer aandacht hebben voor open ruimte. En spelen en rondhangen in de natuur is ook gewoonweg leuk!

Het speelbos rond De Schranshoeve wordt een treffend voorbeeld van een mooie en veilige speelplek waar voor elk wat wils is. 

   

Onderdeel van het speelweefselplan

We maken de speelplekken in onze gemeente steeds toegankelijker via ons netwerk van trage wegen, aangepaste snelheidszones en fietspaden. Zo ontstaan meer en veiliger toegangsroutes waardoor we geneigd zijn om sneller te voet of met de fiets te gaan. Bovendien geven veilige routes kinderen ook de gelegenheid om zelfstandig naar de speelnatuur te gaan.   

Het speelbos rond De Schranshoeve wordt een mooi voorbeeld dat thuishoort in ons (groen) speelweefselplan.

Andere speelplekken

Dit project aan De Schranshoeve is geen alleenstaand initiatief. De gemeente richt elk jaar een grote, nieuwe speelplek in in een andere deelgemeente. Voor 2023 is dat dus in Eppegem. Daarnaast krijgen kleinere speelplekken een goede opsmukbeurt, denk maar aan het speelplein in de Kerselarenwijk, Brouwershof, Kompaartveld en Kompenhofstraat …    

Deze aanpak is gebaseerd op de resultaten van de enquête die in 2021 werd gehouden bij de bezoekers van de speelpleinen in Zemst.